Wednesday 25 January 2012

Carl Sagan's Cosmos

Τα Χριστούγεννα κατάφερα να δω μια ολόκληρη σειρά - την οποία ακόμα αναρωτιέμαι πως άργησα τόσο πολύ να ανακαλύψω. Να 'ναι καλά όμως το Internet - χωρίς αυτό μάλλον δεν θα την παρακολουθούσα ούτε στο εγγύς μέλλον.

Περί τίνος ο λόγος λοιπόν; περί μιας φανταστικής/καταπληκτικής/[εισάγετε το θαυμαστικό επίθετο της επιλογής σας] σειράς ντοκιμαντέρ, τον Cosmos του Carl Sagan. Εξαιρετικά πρωτοποριακή για την εποχή της, η σειρά αυτή αποκάλυψε στους θεατές της την ομορφιά και την μαγεία της επιστήμης και της επιστημονικής σκέψης.



Παρότι από την εποχή της έκδοσης της εώς σήμερα έχει γίνει πρόοδος σε ορισμένους από τους τομείς που αναφέρονται, η βάση και οι αρχές είναι ίδιες - ο Sagan αφηγείται την ιστορία του κόσμου, του πλανήτη και της ανθρωπότητας με λόγια απλά και ουσιώδη. Η σειρά αυτή αποτελεί ίσως τον καλύτερο τρόπο να σχηματίσει κάποιος μια ολοκληρωμένη εικόνα του κόσμου, χωρίς να διαθέτει απαραίτητα ειδικές γνώσεις.

Προσωπικά ξεκίνησα να την βλέπω γιατί είχα διαβάσει διάφορα για την σειρά και τον Sagan, και ήμουν περίεργη να δω την σειρά που πολλοί επιδοκίμαζαν. Φυσικά δεν βγήκα χαμένη, και σε καμμία περίπτωση δεν έχασα τον χρόνο μου. Παρότι βέβαια πολλές από τις πληροφορίες, τον τρόπο σκέψης και γνώσεις που παρουσιάζει δεν μου είναι άγνωστες, μου παρουσίασε πράγματα που δεν ήξερα, προτρέποντας με να ψάξω για περισσότερες πληροφορίες και πηγές - που τελικά οδήγησε στο να μάθω τι γίνεται στην σύγχρονη φυσική.

Σύμφωνα με πηγές, η σειρά θα έχει και συνέχεια, με άλλα 13 επεισόδια που θα προβληθούν το 2013. και είμαι τόσο ανυπόμονη που και το 2012 να ήταν προγραμματισμένη, δεν θα ησύχαζα!

Άντε 2013, που είσαι; 



 

No comments:

Post a Comment